Meny och shoppinglista
Alla recept är beräknade för 4 personer om inget annat angives.
måndag:
Fisk med chili och garam masala
6-800gr torskfilé, el annan fast fisk, färsk el fryst 1 tsk salt 1 tsk vitlökspulver (ej vitlökssalt) ett par dl vatten 1 tsk garam masala 1 msk röd chilipeppar 1 tsk gurkmeja 1 tsk paprikapulver 1 dl vatten 4-5 msk olivolja 2 hackade tomater 1 grön chilifrukt 2 hackade vitlöksklyftor (Garnering: färsk koriander. Kan uteslutas)
Gör så här Tina frysta filéer och skilj dem åt försiktigt. Sjud filéerna i så lite vatten som möjligt med salt och vitlökspulver i någon minut, inte mer, tills fisken vitnat. Ta försiktigt upp den med hålslev. Rör ut alla de torra kryddorna i vattnet. Värm oljan till medelvärme i en stor stekpanna. Lägg i tomat, chili och vitlök och fräs tills vitlöken är ljusbrun men inte bränd. Häll i kryddblandningen, rör om och låt koka ihop 3-4 min. Lägg försiktigt i fisken och sjud 4-5 min tills fisken hunnit ta till sig kryddsmaken. Strö ev. över lite hackad koriander. Servera med ris och ev naan.
tisdag:
Spagetti med världens enklaste köttfärssås
500 gr nötfärs ca 1-2 tsk lökpulver 1 frp passerade tomater ca 3 msk ketchup 1 tärning köttbuljong
salt
svartpeppar ca 1 msk kinesisk soya
Ca 500 gr spagetti
Gör så här Bryn köttfärsen väl. Krydda med lökpulver och rör om. Häll på passerade tomater, ketchup, kinesisk soya och smula i köttbuljongtärningen, salta och peppra efter smak. Låt puttra en stund.
Koka samtidigt spagetti.
onsdag:
Grekisk ugnsstekt kyckling med fetaost
8-10 potatisar, ca 800 g 4 morötter, ca 400 g 2 msk olivolja 20 svarta oliver med kärnor 4 kycklingfiléer 1 tsk salt 1 krm peppar 1 citron 100 g fetaost
Gör så här Skölj potatisen noga i ljummet vatten och skär dem i stora klyftor. Skala och skär morötterna i klyftor. Lägg potatis och morötter på en bakpappersklädd plåt. Ringa över hälften av olivoljan och strö över oliverna. Tillaga mitt i ugnen i 250° C, ca 10 min. Stek kycklingfiléerna i resten av oljan i en stekpanna ca 4 min per sida. Krydda med salt och peppar. Pressa ur saften ur citronen. Lägg kycklingfiléerna på potatisen och morötterna. Häll över citronsaften och smula över fetaosten. Tillaga ytterligare 10-15 min tills kycklingen är genomstekt dvs köttsaften är klar utan rosa inslag. Strö ev rivet citronskal över potatis, morötter och kyckling. Servera den grekiska kycklingen med potatis och morötter, matyoghurt och grönsallad.
torsdag:
Tacos
500 gr nötfärs
1 påse tacokrydda
Sallad
Tomat
Gurka
Majskorn
Riven ost
Creme fraiche
Tacosås
Tacoskal och/eller Soft Tortillas
Gör så här
Följ anvisningarna som finns på Tacoskal paketet.
fredag:
Kött med pommes.
En riktigt god stekt/grillad köttbit
Pommes
Ngn god sås (kan köpas färdig)
Sallad
GOTT RÖTT VIN!
Barn ev en hamburgare istället för kött, hemmagjorda eller halvfabrikat
LÄSK (bara på fredagar!!!)
lördag eller söndag:
Kreolsk köttgryta 4 portioner, minst!
600-800 g nötkött, grytkött, fransyska 2 msk olivolja 2 msk kalvfond 5-6 dl vatten 2 st gula lökar (200 g), hackad 1 bit rotselleri, ca 200 g, hackad (ca 4 dl) 2 st röda paprikor, ca 300 g, hackad 4 msk smör ca 4 msk maizenamjöl 1 burk krossade tomater, 400 g 1,5 dl tomatpuré 4 klyftor vitlök, finhackade 4 tunna skivor citron 1 krm cayennepeppar 1 krm svartpeppar 1,5 tsk salt 1 tsk chilipulver 1 msk basilika, finhackad 1 tsk torkad timjan 4 st lagerblad 1 knippa persilja, hackad
Gör så här
Skär köttet i mindre delar, munsbitar. Bryn bitarna väl runt om i olja i en gryta. Tag köttet ur pannan. Panna kan vispas ur med en del av vattnet, så får man med mer smaker till grytan. Bryn grönsakerna på medelstark värme under omrörning några minuter. Tag undan hälften av de brynta grönsakerna för att tillsätta senare. Tag pannan från spisen, dofta över maizenamjöl under omrörning lite i taget till ganska tjock konsistens. Tillsätt krossade tomater och tomatpuré. Rör om och låt småputtra någon minut. Späd med vatten och tillsätt kalvfond. Låt sjuda under lock i 5 minuter. Tillsätt köttet, vitlök, citronskivor, cayennepeppar, svartpeppar, salt, chilipulver, basilika, tinjan och lagerblad. Låt alltsammans sjuda under lock i cirka 1,5 timme tills köttet är mört. Ta upp citronskivorna efter cirka 45 minuter och släng dem. Blanda i resten av de brynta grönsakerna 20 minuter innan köttet är färdigt.
Tillsätt persiljan mot slutet, men spara lite persilja att strö över grytan precis före servering.
Serveras med ris (gärna ”fried rice”) och ett gott rött vin.
Tips: läs igenom inköpslistan och stryk sådant som du redan har hemma.
Handla till veckans recept:
2 stora tomater gärna bifftomater
1 grön chilifrukt
1- 2 vitlökar
10 potatisar
Morötter
2 citroner
Sallad
Tomat
Gurka
2 gula lökar 1 bit rotselleri
2 röda paprikor
färsk persilja, helst bladpersilja
Ev. färsk koriander
800gr fast fist (helst färsk)
1 kg nötfärs (500 gr x 2 recept)
1 kg kycklingfilé
600-800 g nötkött, grytkött el fransyska
Gott fredags-kött
Liten Creme fraiche
smör 100 gr fetaost
Riven ost
Vitlökspulver
Gurkmeja
Röd chilipeppar
Lökpulver
cayennepeppar chilipulver torkad basilika torkad timjan lagerblad
Garam Masala
Paprikapulver
Ris
Spagetti
Pommes
1 påse tacokrydda
Tacosås
Tacoskal och/eller Soft Tortillas
Maizena mjöl
Olivolja
1 pkt passerade tomater
1 burk krossade tomater
tomatpuré
Ketchup
Kalvfond
Köttbuljong tärningar
Kinesisk soya
Svarta oliver med kärnor
Majskorn
Ngn god sås (kan köpas färdig eller så har du kvar från förra fredagen)
|