Veckans middag

vad ska vi äta idag...

 

 

 

Meny och shoppinglista

 

Alla recept är beräknade för 4 personer om inget annat angives.

 

måndag:

Fisk med chili och garam masala

6-800gr torskfilé, el annan fast fisk, färsk el fryst
1 tsk salt
1 tsk vitlökspulver (ej vitlökssalt)
ett par dl vatten
1 tsk garam masala
1 msk röd chilipeppar
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 dl vatten
4-5 msk olivolja
2 hackade tomater
1 grön chilifrukt
2 hackade vitlöksklyftor
(Garnering: färsk koriander. Kan uteslutas)

 

Gör så här
Tina frysta filéer och skilj dem åt försiktigt. Sjud filéerna i så lite vatten som möjligt med salt och vitlökspulver i någon minut, inte mer, tills fisken vitnat. Ta försiktigt upp den med hålslev. Rör ut alla de torra kryddorna i vattnet. Värm oljan till medelvärme i en stor stekpanna. Lägg i tomat, chili och vitlök och fräs tills vitlöken är ljusbrun men inte bränd. Häll i kryddblandningen, rör om och låt koka ihop 3-4 min. Lägg försiktigt i fisken och sjud 4-5 min tills fisken hunnit ta till sig kryddsmaken. Strö ev. över lite hackad koriander. Servera med ris och ev naan.

 

tisdag:

Spagetti med världens enklaste köttfärssås

 

500 gr nötfärs
ca 1-2 tsk lökpulver
1 frp passerade tomater
ca 3 msk ketchup
1 tärning köttbuljong

salt

svartpeppar
ca 1 msk kinesisk soya

Ca 500 gr spagetti

 

Gör så här
Bryn köttfärsen väl. Krydda med lökpulver och rör om. Häll på passerade tomater, ketchup, kinesisk soya och smula i köttbuljongtärningen, salta och peppra efter smak. Låt puttra en stund.

Koka samtidigt spagetti.

 

onsdag:

Grekisk ugnsstekt kyckling med fetaost

 

8-10 potatisar, ca 800 g
4 morötter, ca 400 g
2 msk
olivolja 
20 svarta oliver med kärnor
4 kycklingfiléer
1 tsk
salt 
1 krm peppar 
1 citron 
100 g fetaost

 

Gör så här
Skölj potatisen noga i ljummet vatten och skär dem i stora klyftor. Skala och skär morötterna i klyftor. Lägg potatis och morötter på en bakpappersklädd plåt. Ringa över hälften av olivoljan och strö över oliverna. Tillaga mitt i ugnen i 250° C, ca 10 min. Stek kycklingfiléerna i resten av oljan i en stekpanna ca 4 min per sida. Krydda med salt och peppar. Pressa ur saften ur citronen. Lägg kycklingfiléerna på potatisen och morötterna. Häll över citronsaften och smula över fetaosten. Tillaga ytterligare 10-15 min tills kycklingen är genomstekt dvs köttsaften är klar utan rosa inslag. Strö ev rivet citronskal över potatis, morötter och kyckling. Servera den grekiska kycklingen med potatis och morötter, matyoghurt och grönsallad.

 

torsdag:

Tacos

 

500 gr nötfärs

1 påse tacokrydda

Sallad

Tomat

Gurka

Majskorn

Riven ost

Creme fraiche

Tacosås

Tacoskal och/eller Soft Tortillas

 

Gör så här

Följ anvisningarna som finns på Tacoskal paketet.

 

fredag:

Kött med pommes.

 

En riktigt god stekt/grillad köttbit

Pommes

Ngn god sås (kan köpas färdig)

Sallad

GOTT RÖTT VIN!

 

Barn ev en hamburgare istället för kött, hemmagjorda eller halvfabrikat

LÄSK (bara på fredagar!!!)

 

 

lördag eller söndag:

Kreolsk köttgryta 4 portioner, minst!

600-800 g nötkött, grytkött, fransyska
2 msk olivolja
2 msk kalvfond
5-6 dl vatten
2 st gula lökar (200 g), hackad
1 bit rotselleri, ca 200 g, hackad (ca 4 dl)
2 st röda paprikor, ca 300 g, hackad
4 msk smör
ca 4 msk maizenamjöl
1 burk krossade tomater, 400 g
1,5 dl tomatpuré
4 klyftor vitlök, finhackade
4 tunna skivor citron
1 krm cayennepeppar
1 krm svartpeppar
1,5 tsk salt
1 tsk chilipulver
1 msk basilika, finhackad
1 tsk torkad timjan
4 st lagerblad
1 knippa persilja, hackad

Gör så här

Skär köttet i mindre delar, munsbitar. Bryn bitarna väl runt om i olja i en gryta. Tag köttet ur pannan. Panna kan vispas ur med en del av vattnet, så får man med mer smaker till grytan.
Bryn grönsakerna på medelstark värme under omrörning några minuter. Tag undan hälften av de brynta grönsakerna för att tillsätta senare.
Tag pannan från spisen, dofta över maizenamjöl under omrörning lite i taget till ganska tjock konsistens. Tillsätt krossade tomater och tomatpuré. Rör om och låt småputtra någon minut. Späd med vatten och tillsätt kalvfond. Låt sjuda under lock i 5 minuter.
Tillsätt köttet, vitlök, citronskivor, cayennepeppar, svartpeppar, salt, chilipulver, basilika, tinjan och lagerblad. Låt alltsammans sjuda under lock i cirka 1,5 timme tills köttet är mört.
Ta upp citronskivorna efter cirka 45 minuter och släng dem. Blanda i resten av de brynta grönsakerna 20 minuter innan köttet är färdigt.

Tillsätt persiljan mot slutet, men spara lite persilja att strö över grytan precis före servering.

Serveras med ris (gärna ”fried rice”) och ett gott rött vin.


 

Tips: läs igenom inköpslistan och stryk sådant som du redan har hemma.
Handla till veckans recept:

 

2 stora tomater gärna bifftomater

1 grön chilifrukt

1- 2 vitlökar

10 potatisar

Morötter

2 citroner

Sallad

Tomat

Gurka

2 gula lökar
1 bit rotselleri

2 röda paprikor

färsk persilja, helst bladpersilja

Ev. färsk koriander

 

800gr fast fist (helst färsk)

1 kg nötfärs (500 gr x 2 recept)

1 kg kycklingfilé

600-800 g nötkött, grytkött el fransyska

Gott fredags-kött

 

Liten Creme fraiche

smör
100 gr fetaost

Riven ost

 

Vitlökspulver

Gurkmeja

Röd chilipeppar

Lökpulver

cayennepeppar
chilipulver
torkad basilika
torkad timjan
lagerblad

Garam Masala

Paprikapulver

Ris

Spagetti

Pommes

 

1 påse tacokrydda

Tacosås

Tacoskal och/eller Soft Tortillas

 

Maizena mjöl

Olivolja

1 pkt passerade tomater

1 burk krossade tomater

tomatpuré

Ketchup

Kalvfond

Köttbuljong tärningar

Kinesisk soya

Svarta oliver med kärnor

Majskorn

Ngn god sås (kan köpas färdig eller så har du kvar från förra fredagen)

 

 

 

 

 

 

Kommentarer till maten(ja, vi har alltid kött/hamburgare på fredagar)...

 

Till måndagens fisk minskade jag lite på mängden chilipeppar och tog inte riktigt en hel grön chili. Blev lagom starkt då tycker jag. Köttfärssåsen är eget recept, plättlätt att göra och väldigt barnvänlig sås. Onsdagens kyckling var god men nästa gång kommer jag att pressa på lite vitlök i pannan också. Tacos är Tacos, det känner vi till. Kreolsk gryta var ett recept jag hittade med förhoppning att det skulle smaka som en rätt jag åt på Mauritius. Det gjorde det inte, helt klart försvenskat recept, men det var jättegott. Räcker dock till minst 6-8 pers. Gjorde fried rice som tillbehör vilket var jättegott.