Kommentar till menyn
Förrätten: Busenkel att göra och jättegod.
Varmrätten: Jättegott. Enkelt att tillaga. Jag gjorde grytan i förväg. Lade upp köttbitarna lite snyggt i en ugnssäker form, hällde på såsen. När gästerna var här värmde jag på i ugnen samtidigt som jag gräddade potatisbakelserna.
Efterrätten: Fixade dagen innan och ställde i kylen. Enkelt och gott.
Förrätt: Grillad Halloumi med chili, citron och pinjenötter
Ingredienser
Portioner: 4
1,5-2 paket Halloumi ost
0,5 rödlök
0,5 röd chilifrukt
2 msk färskpressad citronsaft
1,5 msk rostade pinjenötter
2 msk Olivolja Extra Vergine
Svartpeppar
Färsk basilika till dekoration
Gör så här:
Skär Halloumiosten i ca 1 cm tjocka skivor, pensla med lite olivolja och grilla snabbt på båda sidor. Om du inte har tillgång till en grill går det lika bra att tillaga osten i en grillpanna på spisen. Lägg upp på 4 tallrikar. Blanda övriga ingredienser och häll över osten, dekorera med basilikablad.
Huvudrätt: Basilikafilégryta
Ingredienser Portioner: 6
1200 gr Fläskfilé 1,5 msk soya
2 msk basilika 2 Vitlöksklyftor 2,5 dl vatten 0,5 Köttbuljong tärning 2,5 dl creme fraiche vetemjöl eller maizena till redning Salt Vitpeppar
Gör så här Skär fläskfilen i bitar och stek filén med salt och peppar. Tillsätt soya, vitlök(pressad), basilika, vatten och buljongtärningen. Låt puttra ca 5 minuter. Tillsätt därefter creme fraichen och låt puttra ytterligare några minuter. Gör därefter redning beroende hur tjock sås du vill ha. Servera en läcker grönsallad till och potatisgratäng, ris eller annan potatisrätt.
Mitt tillbehör: Potatisbakelser
Ingredienser
Portioner: Har inga exakta mängder. Jag gör mos på "känn".
potatis, mjölig sort
1-2 hela vitlöksklyftor
grönsaksbuljong tärning
smör
creme fraiche
salt, vitpeppar
frysta smördegsplattor
Gör så här
Koka potatis och hela vitlöksklyftor riktigt mjuka i vatten och buljongtärning. Häll av vattnet. Mosa. Tillsätt smör, creme fraiche, salt och peppar efter egen smak.
Kavla ut en tinad smördegsplatta. Bred på ganska riktligt med mos. Rulla ihop degen från kortsidan. Skär ca 3-4 cm breda skivor och lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Ca 3-4 bakelser per person brukar vara lagom.
Förvara plåten i kylen tills det är dags att grädda. Pensla bakelserna med uppvispat ägg precis innan gräddning. Ugn 225 grader (ca 190 grader om varmluft) i ca 20 minuter.
Dessert: Jordgubbs- och limepannacotta
Ingredienser Portioner: 6
1 gelatinblad 1 1/2 dl vispgrädde 2 tsk strösocker 250 g KESELLA jordgubbb & lime Jordgubbssallad: 250 g färska jordgubbar och 2 passionsfrukter
Gör så här Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i cirka 5 min. Koka upp grädde och socker i en kastrull. Krama ur gelatinbladet och rör ner det i grädden. Låt svalna något. Blanda ner KESELLA. Fördela i små glas och ställ i kyl att stelna i cirka 3 timmar eller över natten. Skär jordgubbarna i skivor. Dela passionsfrukterna och skrapa ur fruktköttet. Blanda jordgubbarna med passionsfrukten och fördela det på pannacottan vid servering.
|